1. מהו פירוש המושג "רפואה מרחוק"? ואיך זה עובד?
איך יתכן שאפשר לבדוק מבלי שהרופא רואה אותי פיזית?

המונח ״בריאות מרחוק״ TeleHealth מתאר עיסוק בהיבטים בריאותיים שונים באמצעות טכנולוגיה המאפשר תקשורת מרחוק (באמצעות שיחות וידאו או באמצעות המחשב). המונח ״רפואה מרחוק״ TeleMedicine אמנם נמצא כמעט בשימוש חופף ל״בריאות מרחוק״ אך למעשה שמור לנושאים רפואיים בלבד ולא להיבטים הכלליים של בריאות שהם רחבים יותר .

אין זו המצאה חדשה. כבר לפני שנים רבות היו דוגמאות של ניהול רפואי ממרחקים כאשר רופא מנוסה הנחה רופא פחות מנוסה בביצוע פעולות מורכבות (לרוב באמצעות הטלפון).
התקשורת כמובן יכולה להיות בין רופא למטופל, בין רופאים שונים (התייעצות ״קונסולטציה״) ואף בין רופא לבני משפחה.

איך זה עובד? נוצר קשר באמצעים טכנולוגיים (מחשב או שיחות וידאו). יש להקפיד מאד על אבטחת המידע. על כן חשוב לתעד את המפגש ולשמור. ההתייעצות עצמה אינה מאד שונה מהתהליך המוכר בביקור פיזי במרפאה.

2. תוכל לספר לי על רפואה מרחוק וספציפית רפואה הקשורה במחלות ריאה?
(ספר לי על סוגי הטלמדיסין (ניטור מרחוק, שירותים אינטראקטיבים בזמן אמת, עוד?)
ואיך זה עובד במקרה של בדיקת ריאות?

ההסתדרות הרפואית הקדישה שני ימי עיון לנושא הרפואה מרחוק- טלהמדיסין. ניתן לראותם ביו-טיוב. הועלו נושאים רבי משקל הנוגעים להיבטים מדיקו-לגליים, היבטים אתיים ועוד. כמו בתחומים רבים ההתפתחויות הטכנולוגיות מקדימות את הרגולציה. בסוף אני מקווה - הכל יבוא על סדרו. כמובן - לא כל תחומי הרפואה שווים. יש תחומים בהם קל יחסית לעסוק מרחוק - למשל פסיכיאטריה, רפואת עור (באמצעות צילומים באיכות גבוהה) מאידך גיסא יש תחומים בהם מתחייב מגע ישיר בין הרופא והמטופל. תהליך בדיקת מטופל - כפי שלמדתיו בית הספר לרפואה לפני כ - 50 שנים מורכב מן השלבים הר״מ:

- תולדות המחלה ״אנמנזה״
- בדיקה גופנית
- עיון במסמכים רפואיים
- סיכום המידע שהופק 
- המלצות

סר ויליאם אוסלר - מאבות הרפואה המודרנית לימד את תלמידיו בסוף המאה ה 19:
״הקשב למטופל: הוא מספר לך את האבחנה״ אז והיום - לתולדות המחלה חלק חשוב ביותר בהעמדת אבחנה נכונה. אין ספק שגם לבדיקה הגופנית יש חלק נכבד. 

ברפואת ריאות, כמו במקצועת רפואיים רבים אחרים משתמשים בחושים: חוש ההסתכלות (לאתר שינוי בצבע העור / כחלון, נשמת / שימוש בשרי עזר, תבנית וקצב הנשימות) חוש המישוש (לאתר רטט בבית החזה ועוד..) חוש השמיעה (בימי Hippocrates האזינו באזן אך מאז Laennec שהמציא את המקשבת (סטטוסקופ) ב 1816 משתמשים בכלי זה האזין ללב ולריאות (וגם לבטן).

למעשה Auenbrugger תיאר את הניקוש כבר ב 1754. בדיקה המאפשרת בין השאר לגלות נוזל או ואור בצדר (קרום הריאה). כיום יש כמובן בדיקות עזר: אקו לב המאפשר לגלות את רזי הלב, צילומים וטומגרפיה ממוחשבת (סי טי) תהודה מגנטית ועוד בדיקות אולם במפגש אחד לאחד בין רופא למטופל - עדיין משתמשים בשיטות שפורטו לעיל. אז איך אפשר לוותר על זה?? אגיע לזה עוד מעט. 

עוד אציין שהתהליך של הבדיקה כמתואר לעיל לקחה לי שלושת רבעי שעה כשהייתי סטונדט וגם כיום היא עורכת פרק זמן כזה לרוב. בבדיקה מרחוק - הזמן המוקדשת לנטילת תולדות המחלה אינו שונה מאר בבדיקה במפגש ישיר. צריך למצוא את הדרך לעיין במסמכים רפואיים (אפשר לשלוח מקודם לעיון הרופא) וזה חשוב ביתר כדי ״לא להמציא את הגלגל מחדש״ ולא להחמיץ פרטים חיוניים.
הבעיה היא בחלק הבדיקה: אמנם אפשר להתרשם מלא מעט דברים ועם קצת חשיבה יצירתית אפשר להיטב את הבדיקה (למשל ניתן לגלות בצקת ברגליים), עם זאת ישנם בכל זאת דברים שחסרים - לפי שעה. עם זאת - ניתן להיעזר בסובבים / בני משפחה ולהסיף מידע. יש כיום בשוק סטטוסקופים אלקטרוניים שניתן לרכוש (או לייצר באורח עצמוני יחסית בקלות מסטטוסקופ ישן וזול ומיקרופון) ופותחו אמצעים המאפשרים לשדר לרופא המטפל תמונות וצלילים אשר ״מקרבים״ את המטופל לרופא.

3. מהן היתרונות של רפואה מרחוק?
ואשמח להתייחסות ספציפית לבדיקות הקשורות במחלות ריאה.

למה זה טוב לי? למה כדאי לי לבצע ביקור מרחוק? ובאילו מקרים זה עדיף על ביקור במרפאה אם בכלל? למה זה טוב לקהילה? (גם אם אני לא משתמש ברפואה מרחוק, יוקטנו התורים אצל הרופאים וכו וכו).

רפואה מרחוק נולדה מתוך צורך: יש ברחבי תבל, גם בארצות הברית אזורים בהם צריך לעבור מרחקים רבים עד שפוגשים רופא. בישראל זה פחות בעייתי - ארץ קטנה אך גם אצלנו יש אזורים בדרום וגם בצפון בהם צריך לעבור מרחק גדול. אולי הרופא כבר לא מקבל? ואולי הבעיה אינה דחופה?? מי יכול להחליט? מצד שני - אולי הבעיה כן דחופה ואי - הגעה עלולה לסכן את המטפל. כמובן - אפשר אולי להתייעץ בטלפון (למעשה גם זה צורה של רפואה מרחוק) אך הרבה יותר מועיל לערוך שיחת וידאו. כמו שנאמר ״תמונה אחת שווה אלף מילים״ אין ספק שהאופציה של רפואה מרחוק מקנה נוחות רבה. חוסכים זמן ניכר, אין תורים בדרך אין צורך לצאת מהבית ולרוב גם אין צורך להמתין בחדר ההמתנה או לכל היותר מספר דקות. 

בצד השלילי: זה חדש ולא מוכר. האם אפשר לסמוך שהרופא יעלה על הבעיה? הרי גם לו זה חדש! אכן - יש לסמוך על היושרה של הרופא: אם תהיה לו הרגשה שהבדיקה חסרה משמעותית - עליו לומר זאת ולהזמין את המטופל למפגש פיזי או להפנותו בהתאם!!
הבעיה העיקרית לדעתי שלא בהכרח נוצר ה״קליק״ שאמור להיווצר בין המטופל והרופא במהלך הביקור. מדובר במבט, במגע, בשפת הגוף שלא תמיד באים לביטוי באורח מיטבי בשיחת וידאו. זאת ועוד - יש קצת ״חבלי לידה״. נתק בשיחה / בוידאו , שיבושי קול בשל התקשורת. זה כנראה יילך ויפחת אך כעת בחלט קיים ועלול לפגוע קצת בטיב התקשורת.

4. מי יכול להיות מטופל מרחוק? האם אני יכול להיות מטופל מרחוק?

למעשה כל אחד יכול להיות מטופל מרחוק. כמובן שזה לא עובד בכל תחום ובכל דבר. למשל, אם יש פקק שעווה באזן - אין דרך לשאוב את זה מרחוק! יחד עם זאת - לא צריך לשכוח שביקור מרחוק אינו מבטל את האפשרות של ביקור פנים אל פנים אחריו - אך יתכן שהצורך בביקור כזה ייחסך בעקבות הביקור מרחוק.

5. איך הרופא יכול באמת לדעת מה לא בסדר אם אני לא רואה אותו או אותה באופן אישי?

החלק הארי של הביקור הוא הפקת תולדות המחלה. בחלק הזה למעשה אין הבדל בין ביקור פיזי וביקור מרחוק. החלק של בדיקה גופנית אך חסר במידה מסוימת - בעתיד יתרבו הכלים אשר יאפשרו גם העברת קולות וצלילים (קולות לב, קולות נשימה וכו׳) במרבית המקרים החסרון הזה אינו קריטי. גם כשהרופא בודק - לא אחת מבקש בדיקות משלימות: צילום חזה / סי טי חזה / אקו לב / תפקודי ריאות ועוד...

6. האם המטופל צריך להיפגש עם הרופא המטפל לפני שהרופא יוכל לבצע את הבדיקה מרחוק?

זה רצוי מאד אבל לא חובה. כיום לרופא המשפחה יש רשומה אלקטרונית אשר מאפשר לקבל מבט על רשימות המחלות ועל התרופות ומינון התרופות. כמו כן רופא המשפחה יכול לתרום מידע היסטורי חשוב מאד על המצב והן להתרשם מהבעיות הבוערות.

7. האם כל אחד יכול להפעיל את האמצעים אשר באמצעותם מתבצעת הבדיקה מרחוק? כמה זה קשה להיות במפגש שכזה?

האמת שזה מאד פשוט: למעשה צריך או טלפון חכם המאפשר שיחות וידאו (לדוגמה וואטסאפ או זום) או מחשב ביתי (זום או דוקסי.מי Doxy.me) יש כמובן עוד תכניות מסחריות רבות ואני מניח שהן תפרחנה בעתיד. מצד המטופל צריך מחשב ומיקרופון ומצלמת רשת או טלפון חכם שמכיל את הנ״ל, רצוי לסרוק את המסמכים הרפואיים ולשלוח לרופא - אם אפשר עוד לפני הביקור מרחוק. באשר לבדיקות דימות - קיימת תכנה המאפשרת להעלות צילומים / בדיקות סי טי ועוד לענן (באמצעות מחשב ביתי ואינטרנט) והרופא יכול לעיין בבדיקות האלה - בקלות!!

8. האם ההחזר מהביטוח הוא זהה במקרים של בדיקה מרחוק?

כשאמרתי שהטכנולוגיה מקדימה את הרגולציה - לזה התכוונתי, השאלה הזאת לא מוסדרת היטב עדין. שירותי בריאות כללית (כללית מושלם) קצבה את השתתפות המטופל ל-100 ש״ח - אך הבטיחה לתגמל את הרופאים כך שיקבלו את מלא דמי היעוץ. עבור ביקור פרטי - עמיתי ואני גובים את סכום הביקור המלא.

9. האם הרפואה מרחוק היא פרטית ומאובטחת? האם הבדיקות מוקלטות?

כן. מקדישים חשיבות רבה לנושא אבטחת מידע. השיחות מוקלטות. אני נוהג מיד לאחר הביקור לכתוב מכתב המופנה לרופא המטפל מכתב זה מפרט את תולדות המחלה, ממצאי הבדיקה מרחוק, את ההתרשמות / אבחנה משוערת והמלצות להמשך ברור וטיפול. בעת הצורך - ניתן לצרף מרשם רפואי.

10. האם איכות הטיפול זהה לביקור אישי?

אני מעיז לקוות שכן. הביקור מרחוק אינו יותר קצר, מעשה במקרים רבים ממושך יותר בגלל הצורך לעיין במסמכים ובדיקות שלא אותה עת . יחד עם זאת, גם בהיעדר קרבה פיזית - משתדל להקנות תחושה של קשב ואיכפתיות - וזה מה שחשוב.

11. האם הרופא יתן לי את אותה תשומת הלב בבדיקה מרחוק כפי שיתן לי אם אגיע לביקור במרפאה?

בהחלט כן. אינני סבור שיש הבדל במובן הזה. 

12. איך משלמים ?

אפשר בהעברה בנקאית, ביט, פייבוקס או אפילו בדרך ״מיושנת״ של משלוח שיק.

13. האם בדיקה מרחוק מתאימה לכל גיל?

הגיל לא קובע, יכולות קוגניטיביות כן! כאמור יש חשיבות רבה לתולדות המחלה. גם בביקור פנים אל פנים יש לעתים מצבים בהם התמונה לא ברורה וקשה להבין מה הבעיה העיקרית. במקרים כאלה נעזרים במסמכים קודמים ובבני משפחה ובדיקות עזר. לעתים יש בעיות שמיעה או דיבור המקשים (גם בבדיקה פיזית וגם מרחוק).

14. האם המטופל מקבל את הפגישה המוקלטת לידיו ?

לפי שעה לא - אבל מקבל סיכום רפואי מודפס מפורט מאד. יתכן שבעתיד אוכל לשפר את שיטת בעבודה ולשלוח גם את ההקלטה.

15. האם יש הבדל בין שיטות התקשורת ?

להערכתי אין הבדל משמעותי. יש הבדלים טכניים כמובן. אינני בקי מאד בכל ההיבטים הללו של איכות השמע ואיכות הצילום של הוידאו. אני נוהג להציע למטופל את האפשרויות ומשאיר לבחירתו באיזו שיטה לתקשר.